Kategória:
Helyi cukiságok, Házi kedvencek

Létrehozva:
2022-07-21 15:35:16

Cikk írója:
Léner Szilvia Mária


Nyolcszemű lakótársak


Megmondom őszintén, én pont az a kategória vagyok, aki hajlamos még egy nagyítóval is csak nehezen észrevehető pókot madárpóknak nézni. Nem is tudom, hogy van-e számomra nagyobb iszony egy pók látványánál. Ezért, ha valaki egyszer azt mondja nekem, hogy „cuki pókokról” fogok írni, biztos, hogy nem hiszem el. Pedig most így történik. Az internet népe ugyanis nem késlekedett, és megosztotta a nyilvánossággal a legcukibb képeket… PÓKOKRÓL!

 

Forrás: joot78

 

A pókrajongók úgy vélik, a pókoknál nincs is menőbb a világon. És nemcsak menők, de még aranyosak is lehetnek. Aranyos pókok? Hihetetlen! De nemcsak az internet népe, hanem a fotósok is örömüket lelik ezekben a változatos méretű, és külsejű, néha horrorfilmeket ihlető lényekben.

 

Forrás: jasonpuma


 

Forrás: handy_dandy_andy

 

A nagy szemű, nyolclábú, hátborzongató kis dolgok, akik részt vesznek mindannyiunk életében sokak házi kedvence. Úgy tartják őket, mint mások a kutyát, vagy a macskát. A többség nyilván beleborzong a gondolatba, hiszen elég az, hogy kialakuljon a fóbia egy sarokban megbújó pók látványától is, de szerencsére nem vagyunk egyformák, így sokan nem ítélik meg a pókokat mások véleményei alapján.

 

Forrás: MannyDantyla

 

Forrás: Blanwitch

 

Ma a világ egyik leggyakrabban előforduló szorongásos megbetegedése az arachnofóbia, melyet magyarul pókiszonynak nevezünk. A betegség elnevezése a görög arachne-pók és a phobos-félelem szavak összetételéből származik, és arra utal, hogy a betegek indokolatlanul nagy félelmet éreznek a pókokkal szemben. A pókiszony világszerte igen elterjedt, és nem csak azokon a területeken jelentkezik, ahol a halálos pókmarás valós veszélyt jelent. Olyan országokban is gyakori, ahol ilyen sérülésektől nem kell tartani. De most komolyan, el tudod képzelni, hogy milyen lehet egy arachnofóbiás élete, ha Ausztráliában él például? Tekintettel arra, hogy Ausztrália több ezer pókfajnak ad otthont, és sok közülük halálosan mérgező, a helyükben őszintén fontolóra venném, hogy a lehető legmesszebbre költözzek.

 

Forrás: Stevemerwyn


 

Forrás: Cuteroid

 

Forrás: schizophrenicshoppingcartwheel

 

A félelem tüneteit legtöbbször a pókok látványa vagy fizikai közelsége váltja ki, de sok esetben már az is elegendő, ha a beteg csak képen vagy valamilyen ábrán látja a pókot. A testi tünetek jelentkezhetnek akkor is, ha a pókok jelenlétére csak indirekt jelek utalnak, így például pókháló van a sarokban. Sőt! Vannak olyanok is, akik már attól pánikban esnek, ha valaki csak beszél róluk.

 

Forrás: KingsAndAQueen

 

Forrás: Jumpingspiderslondon

 

Jelenleg mintegy 40 000 pókfajt ismerünk. Szőrös testükkel és hosszú lábaikkal egyaránt keltenek félelmet és csodálatot is. Annak ellenére, hogy ragadozók, változatos életmódot folytatnak. Az esetek többségében a zsákmányszerzési módjuk meghatározza, hogy mit ejthetnek el. Így a hálókészítő pókok ritkán kapnak el hernyót és a karoló pókok, akik lecsapnak áldozatukra, gyakrabban fognak méhet és pillangót, mint más rovarokat. Egyes fajok kizárólag egyetlen élőlényre vadásznak, mint például a kalózpókok, amelyek más pókokat fogyasztanak. A labdás pókok szexferomonokat termelnek, hogy hím molylepkéket foghassanak maguknak.

 

Forrás: Wootdashoot

 

Forrás: TheEpirote

 

Forrás: Nuclrz

 

A képeket végig nézve nem számít, hogy arachnofóbiás vagy-e vagy sem; elkezdheted szeretni ezeket a lenyűgöző lényeket (vagy remélhetőleg legalább a sikoltozás elmarad, amint meglátod őket). Bár én írás közben azért körbenéztem a szobámban.

 

Forrás: reddit.com

 

Forrás: Pringlesmartinez

 

Forrás: badbear4201

 

Forrás: future_beach_bum

 

Forrás: classAgay

 

Forrás: TheBluishOrange

 

Forrás: InphaseTwo561

 

Forrás: OtterPawPhotography

 

Forrás: saltiestmermaid

 

Forrás: JazzmanRob

 

Forrás: HungoMcbungo

 

 

Forrás: Mr_E_Pants

 

Forrás: meganmargot

 

 

Forrás:

boredpanda.com

wikipedia

 

 

Városi magazin cikkek

További magazin cikkek »

 

 

 

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »

 

Helyi szolgáltatók

További helyi szolgáltatók »