Milyen jó is "egyedül" lenni...

Kategória:
Helyi cukiságok, Házi kedvencek

Létrehozva:
2022-07-21 15:29:42

Cikk írója:
Léner Szilvia Mária


Milyen jó is "egyedül" lenni...


Hát valóban, amikor annyira szeretjük szőrös kis barátainkat, akkor nehéz észrevenni a hibáikat. De amikor a kutyusod ráugrál a barátaidra, véletlenül lecsapja a gyerekeidet az izgalomtól, rád ugat, ha nem játszol vele, vagy a cicusod a hálószobád ajtaját kapargatja, és minden este nyávog, hogy felhívja magára a figyelmet, röviden: nem hagy békén, akkor rájössz, hogy kedvenced is telis-tele van olyan tulajdonságokkal, amik eléggé zavaróak. Bizony előfordul – és igen gyakran –, hogy házi kedvenceink néha megfeledkeznek arról, hogy emberbarátjuknak is van személyes, privát területe, magánélete, vágya az egyedüllétre, a csendre. Kutyáinkat és macskáinkat nem igazán zavarja ez, ha csak rajtuk múlik, örökre ránk tapadnak. Ez a helyzet egyrészt rendkívül szórakoztató és cuki, másrészt viszont roppant idegesítő. Pedig ilyen események gyakrabban történnek meg, mint hinnénk. Az alábbiakban olyan képeket gyűjtöttem össze, amelyeken állatbarátaink megfeledkeztek arról, hol van a helyük, és nem igen tisztelik gazdijuk magánterületét. A képek nézegetése közben pedig egy szakértő arról beszél, hogy kezelhetjük ezt a helyzetet. Kutyusok és cicák következnek, akik nem ismernek határokat, ha személyes térről van szó.

 

Milyen is jó „egyedül” fürdeni…

Forrás: tbotcotw


Amikor a macska párnaként használja a gazdit

Forrás: macluvva

 

Amikor az ember egy nyugtató fürdőre vágyna

Forrás: hbarinsky

 

Julia Popyk, a Pet Cube állategészségügyi és jóléti szakértője több okot is felsorolt arra vonatkozólag, hogy egyes macskák és kutyák miért nem tisztelik gazdijuk magánéletét, és javaslatokat is tett arra, hogy mit érdemes tenni ez ellen.

Először is: többféleképpen lehet megállapítani azt, hogy egy kutya, vagy macska nem tiszteli a magánéletedet. Például, ha az állat mindenhova követ, bárhová is mész a házban, ő utánad megy. Ha egy kutya mindig láb alatt van, akkor bizony nem tartja tiszteletben a személyes tér iránti igényedet. Másodszor: ha egy kutya folyton besurran a hálószobádba, vagy a házban található más privát szentélyedbe fészkeli magát, akkor ez szintén egy jelzése annak, hogy nem tiszteli a privát szférádat.

 

Amikor a papucs is közös

Forrás: Aritmico

 

Kukucs

Forrás: Mabaum

 

Egy könyv az alváshoz is kiváló

Forrás: mmfreeman33

 

A háziállat-viselkedési szakértő szerint van néhány jel, aminek segítségével könnyen felismerhető, ha egy kutya vagy macska nem tiszteli a magánéletedet. Ezek a következők:

 • állandóan követnek, még a fürdőszobába is;
 • állandóan a közeledben akarnak lenni, még akkor is, ha aludni vagy dolgozni próbálsz;
 • nem hagynak neked semmilyen személyes teret, még amikor eszel, vagy a mosdót használod, akkor is rád tapadnak;
 • megpróbálnak rád ugrani, amikor telefonon beszélsz vagy számítógépen dolgozol;
 • ellopják a dolgaidat, vagy elfoglalják a személyes tárgyaidat;
 • folyton figyelemért könyörögnek és idegesek lesznek, ha nem azt adod meg nekik, amit akarnak.

 

Amikor nem hagy dolgozni

Forrás: crease222F

 

Amikor figyelmet követel

Forrás: 9999monkeys

 

Popyk szerint több olyan viselkedésformát mutat kedvenced, ami arra utal, hogy nincs tisztában azzal, hogy a magánélet neked is jár:

 • hangosan nyüszít, ugat vagy nyávog;
 • megkarcol, vagy megharap, ha nem simogatod, vagy nem figyelsz rá;
 • folyamatosan lopja az ételt, vagy koldul, amikor eszel, akkor is, ha nem éhes;
 • rendetlenséget csinál, vagy tönkreteszi a dolgaidat, ha unatkozik, vagy ha egyedül marad.

Ha a kutyád, vagy a macskád fenti viselkedések bármelyikét is mutatja, akkor nem árt, ha valamivel lefoglalod őt, vagy esetleg tanácsot kérsz egy állatorvostól. Érdemes képezni őket, ami egy időre feladatot ad nekik.

 

Amikor az öltözködésedben is részt vesz

Forrás: seriouslymytenth

 

Egy kutyát, és egy macskát is be lehet tanítani arra, hogy tisztelje a gazdi magánszféráját, de ez nagyban függ a kutya, vagy macska személyiségétől és viselkedésétől is. Ezért minden állat számára más módszer használ. Néhány tippet is adott a szakértő, hogyan tanítsuk meg kedvencünket arra, hogy tartsa tiszteletben a területeinket:

 • használjunk pozitív megerősítési technikákat, tehát jutalmazzuk meg, vagy dicsérjük, ha a kívánt viselkedést tanúsítja;
 • tartsuk be a szabályokat következetesen, tehát például, ha nem akarjuk a kutyánkat az ágyba fektetni, akkor soha ne engedjük fel az ágyra;
 • lássuk el bőségesen gyakorlatokkal, ez segíti őt lefoglalni, és ettől nyugodt is lesz, hiszen foglalkozunk vele.

                                               

Amikor egyáltalán nincs magánszféra

Forrás: Sumbunnee

 

A jó hír az, hogy valóban meg lehet tanítani a háziállatoknak a jó modort, bár nyilván ez időigényes munka. Popyk azt tanácsolja, hogy kezdjük az alapokkal, például olyan egyszerű utasításokat tanítsunk meg nekik, hogy „ülj le”, vagy „feküdj le”! Később aztán meg tudjuk tanítani azt a kutyusnak, vagy a macskának, hogy ne ugráljon fel az emberekre, ne kéregessen az asztalnál. Fontos az utasítások tanításánál, hogy mindig türelmesek és következetesek legyünk, ennek eredményeképpen pedig kedvencünk lesz a környék legkedveltebb állata.

 

Közös tanulás

Forrás: Shonarrrrrgh

 

A Pet Cube kisállat-viselkedés szakértője szerint nincs pontos recept a házi kedvencek jó modorra való nevelésére. Hiszen akárcsak az ember, az állatok is különböznek, és így mindenkinél más módszer működik. Trénerként viszont nem árt, ha következetesek maradunk az utasításokkal, ha mindig adunk jutalmat, és pozitív megerősítést, ha az állat ügyesen viselkedett, és rengeteg lehetőséget biztosítunk kedvencünknek, hogy gyakorolhassa a helyes viselkedést.

 

Amikor a szék is közös

Forrás: winston_stella

 

Masszőrként alkalmazva

Forrás: Protocol-King

 

Mi az a személyes terület?

Forrás: therealvertical

 

Elfoglalt terület

Forrás: jchrysostom

 

Azért a vízbe mégsem ül bele…

Forrás: scarymary085

 

Szobatiszta háziállatok

Forrás: unlordtempest

 

Jó is néha a segítség…

Forrás: _kittenmittons12

 

Közös alvás

Forrás: Emjadegee

 

A magasság nem lehet akadály

Forrás: xabia1

 

Kényelem mindenekelőtt

Forrás: Miss_Lame

 

Túl sok helyet foglal el a gazdi

Forrás: ellie_and_remi20

 

A játszópajtás

Forrás: Dear Trophallaxis

 

Megkímélve a rossz hírektől   

Forrás: franceselleno

 

 

Forrás:

boredpanda.com

Reddit.com

 

 

Városi magazin cikkek

További magazin cikkek »

 

 

 

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »

 

Helyi szolgáltatók

További helyi szolgáltatók »