Folytatódik a bérlakásépítési program

Kategória:
Helyi téma, Város hírei

Létrehozva:
2022-07-20 17:17:30

Cikk írója:
Léner Szilvia Mária


Folytatódik a bérlakásépítési program


Budapest Főváros XIII. kerület önkormányzata tovább folytatja több mint két évtizedes bérlakásépítési programját. Ezúttal a Petneházy utcában került sor egy 67 lakásos lakóépület alapkőletételi ünnepségére. A XIII. Kerületi Önkormányzat 2002-ben kezdte bérlakásépítési programját. Az elmúlt 20 év során összesen 667 magas minőséget képviselő lakást adott át, melynek segítségével a lépcsőzetes lakáshoz jutás elvét alkalmazva több, mint 1600 család lakhatását tette lehetővé.

Az épület két, a Petneházy utcára merőlegesen álló, földszint+4, illetve 5 emelet magas lakótömb, valamint az azokat összekötő 1 szintes tagból fog állni. A földszinten 2 üzlet és 1 irodahelyiség épül az utcafronton. Az épület földszintjén 11, míg a teremgarázsban további 64 autóbeálló létesül. Az épület földszintjén 71 kerékpár elhelyezésére alkalmas terület is rendelkezésre áll majd az ott lakók számára.

A tervezett lakások jellemzően 36-60 m2 közötti 1+fél; 1+2 fél, 2 szobás, illetve 2+félszobás lakások. Az épületben 2 darab akadálymentesített lakás is kialakításra kerül. Minden lakáshoz tartozik egy 3,5-5 m2 alapterületű tároló helyiség a földszinten, továbbá egy közös használatú, 50 m2 alapterületű zárt tároló is biztosított a lakók részére. A lakások alapfelszereltségéhez tartozik az elektromos tűzhellyel és sütővel felszerelt beépített konyhabútor. Mindkét épületszárnyban akadálymentes felvonó kerül kialakításra. Az épület épületgépészeti és elektromos rendszerei részben megújuló energiaforrásokat használnak, a minél csekélyebb káros anyag kibocsátás érdekében: levegő-víz hőszivattyús fűtési rendszer, hővisszanyerős lakás szellőző rendszer. Az épület zöldfelületeinek kialakításánál szempont volt, hogy megfelelő kereteket nyújtsanak az ott lakók közösségé formálódásához, így az udvar parkosított zöldfelületként kerül kialakításra, ahol a zöldfelület fenntartásához automata öntözőrendszer kerül kialakításra.

A kivitelezés várhatóan a 2024. első félévében fejeződik be, bekerülési költsége közel 5 milliárd forint.

 

 

Forrás:

budapest13.hu

 

 

Városi magazin cikkek

További magazin cikkek »

 

 

 

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »

 

Helyi szolgáltatók

További helyi szolgáltatók »