A kicsikkel is törődik a kerület

Kategória:
Helyi téma, Város hírei

Létrehozva:
2022-07-21 08:36:16

Cikk írója:
Léner Szilvia Mária


A kicsikkel is törődik a kerület


40 éve működik a Napraforgó Bölcsőde, így ráfért a felújítás.

A 120 férőhelyes bölcsőde 40 éve épült. Mostani felújítására az önkormányzat 638,5 millió forintot fordított, a rekonstrukció 15 hónapig zajlott. A kerület ötéves bölcsőde-felújítási programja a Hegedűs Gyula utcai Aprófalva Bölcsődével folytatódott, ezt pedig a Hajdú utcai Csipet-Csapat Bölcsőde felújítása követi.

Az Angyalföldi úti panelos szerkezetű, földszintes, alápincézetlen bölcsőde 1240 négyzetméteren kezdetben 80 férőhellyel, 8 foglalkoztató-egységgel indult. Az önkormányzat 2015-ben elvégezte az épület homlokzatának a hőszigetelését, a csapadékcsatorna elvezető vezetékeinek és a fűtési rendszernek a cseréjét. A mostani átfogó felújításkor elsődleges szempont volt a korábbi felújítások megóvása.
A bölcsődét a bontási munkák után a tartószerkezettől kellett újjáépíteni. Az átalakítás elsősorban a belső tereket érintette, emellett új bejáratok is létesültek, hogy a csoportszobákat könnyebben lehessen megközelíteni. Az északi, Déryné közre néző homlokzaton, valamint az átellenes déli épületvégen egyaránt megnyílt az épület.

A kisgyermekek napirendjének elengedhetetlen része a tornaszoba és sószoba használata, amelyek szintén a belső folyosóról nyílnak. A kiszolgáló helyiségek egy „blokkban”, az épület északnyugati szárnyában kaptak helyet.

A gázszolgáltatást megszüntették a bölcsődében. Az elektromos és egyéb épületgépészeti rendszerek teljes cseréjével korszerű, energiatakarékos berendezések kerültek ide.

A gyermekek számára harmonikus, biztonságos és szeretetteljes körülményeket akartak teremteni. A bölcsőde fogadólégköre meghatározó jelentőségű: játékos, otthonos, hívogató, marasztaló üzenete van a gyermekek számára. A folyosó, mint egy természetes rét lett kialakítva. Innen a gyerekek a csoportszobákba kis házikónak megformált bejárati részen keresztül jutnak be. A csoportszobák álmennyezete játékos elemekkel egy erdőt imitál. A bejárati rész, valamint a beépített bútorok kis kuckókká alakulnak, amelyeknek meghatározó a szerepük a gyermekek biztonságérzetének és személyiségének fejlődésében. A nagymozgásos játékok, a levegőzés színtere a színes, változatos játékokkal teli játszókert, ahol felmászhatnak, lecsúszhatnak, szaladgálhatnak, ugrálhatnak, motorozhatnak, labdázhatnak, homokozhatnak a gyermekek.
A bölcsődében integrált nevelés-gondozás keretében örömmel fogadják a sajátos nevelési igényű gyermeket is. Fejlesztésüket a Pedagógiai Szakszolgálat szakemberei − logopédus, gyógypedagógus − segítik.

A kerület bölcsődéiben összesen 980 férőhely van. A bölcsődei felvétel folyamatos, a korcsoportok szerinti csoportbeosztás főleg szeptemberben valósulhat meg. A napi négyszeri étkezést külső beszállító biztosítja a gyermekek részére minden diétát kielégítő ellátással. 

 

Forrás:

budapest13.hu

Felső kép: Google Térkép

Többi kép: budapest13.hu

 

 

Városi magazin cikkek

További magazin cikkek »

 

 

 

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »

 

Helyi szolgáltatók

További helyi szolgáltatók »