Újabb közpark létrehozását tervezik

Kategória:
Helyi téma, Város hírei

Létrehozva:
2022-07-20 18:04:00

Cikk írója:
Léner Szilvia Mária


Újabb közpark létrehozását tervezik


A kerületi képviselő-testület még 2020-ban döntött arról, hogy 315 millió forint összegen vételi ajánlatot tesz az évtizedek óta beépítetlen, parkolóként működő, Thurzó utca 16-18. szám alatti, 4994 m2 nagyságú ingatlanra, mert közparkot szeretne kialakítani a területen.

A telek tulajdonosa a vételi ajánlatban meghatározott összeget nem fogadta el, azonban nem zárkózott el az ingatlan elidegenítésétől, így tárgyalások kezdődtek, melyek nem vezettek eredményre. A kerület ezért 2021. szeptember 13-án megindította a kisajátítási eljárást.

A Kormányhivatal igazságügyi szakértőt rendelt ki az eljárásban, aki szakvéleményében meghatározta az ingatlan értékét a korábbi övezeti besorolás és a jelenlegi övezeti besorolás szerint.

Budapest Főváros Kormányhivatala a 2022. április 7. napján kelt határozatában döntött az ingatlan kisajátításáról, és a kisajátítási kártalanítási összeget 866.397.782 forint összegben határozta meg. A képviselő-testület április 21-i ülésén döntött a kisajátítási összeg megfizetéséről. A tulajdonos az ingatlant a vételár megfizetését követő 70. napon köteles volt birtokba adni a kerületi önkormányzatnak.

Mivel a telek a Thurzó utca 16-18. szám alatt található, ezért a parkot Thurzó parknak fogják hívni. Kisajátítási célként az eljárásban közpark létrehozását vállalta a kerület, amely megfelel a vonatkozó jogszabályi rendelkezéseknek. A döntés alapján az ingatlant a kisajátítási célra 2023. május 15. napjáig kell felhasználni és ezt követően határozatlan időre biztosítani kell a meghatározott célt.

Mint ahogy a XIII. kerületben mindig, most is az történt, hogy nem egyedül az Önkormányzat döntött a park külsejéről és arról, hogy egy zöldterület létrehozásakor mi lehet fontos. Május 17-éig lehetett kitölteni a kérdőívet, amely során azt szerették volna tudni, hogy milyen legyen a Thurzó park? Milyen funkciókat lásson el a terület, milyen igényeket szolgáljon ki a kialakítandó park?

A vélemények összegyűjtése után a koncepció tervek majd kiviteli tervek véglegesítése érdekében további lakossági workshopok, egyeztetések várhatók!

 

 

Forrás:

budapest13.hu

budapest13.ittlakunk.hu

Kép: budapest13.hu

 

 

Városi magazin cikkek

További magazin cikkek »

 

 

 

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »

 

Helyi szolgáltatók

További helyi szolgáltatók »