Település:
Budapest, 13. kerület

Létrehozva:
2022-07-17 22:56:42


Népsziget


A Népsziget több néven is ismert: Újpest-szigetnek és Szúnyog-szigetnek is szokták nevezni.

Népsziget, ami több néven is ismert. Újpest-sziget néven is szokták emlegetni. De egy 1695. szeptemberi pesti adat alapján Saban-szigetnek is hívták. 18-19. századi térképeken Pesti-sziget néven tüntetik fel. A köznyelv pedig Szúnyog-sziget, vagy Csigás-sziget néven ismerte. Minden oldalról a Duna határolja, ez alól csak a Zsilip utca kivétel.

 

A Népsziget egy külvárosi ártéri erdőből lett Budapest szerves része két évszázad alatt. A Duna folyam egyik szigete volt, Pest és Rákospalota határán, amelyet az 1830-as években Újpesthez kapcsoltak, így félszigetté vált.

 

Arculatát részben az ipar és a kikötő határozza meg, részben pedig a kajak-kenu telepek.

1896-ban épült meg az Újpesti vasúti híd, fontos összeköttetést biztosítva a félsziget és a Duna két partja között. Az 1928-as nyári olimpiai játékokra tervezett budapesti pályázat alapján a félsziget fontos központi helye lett volna az olimpiának. A Népsziget védett keleti öblébe települt a Ganz Danubius Hajó- és Darugyár. A félszigeten csónakházak és volt vállalati üdülők sorakoznak, északi végén vezet át az Újpesti vasúti híd, keleti oldalán, az Újpesti öbölben még látszanak a hajdani hajóépítés emlékei. A hajózás segítésére hatalmas kőtornyokat építettek. A Népsziget öböl felőli oldalán kajakos- és kenuszakosztályok csónakházai alakultak ki, amelyek jelenleg is üzemelnek.Forrás:

wikipedia

Felső kép: index.hu

 

 

 

Kiemelt ApróHirdetések

További kiemelt ApróHirdetések »

 

 

Városi magazin cikkek

További magazin cikkek »

 

Városi magazin cikkek

További magazin cikkek »

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »

 

Helyi szolgáltatók

További helyi szolgáltatók »